Un sistem de calcul (calculator) este un ansamblu de componente hardware (care constituie partea fizică) și componente software (care constituie partea logică) cu rolul de a prelua, stoca, prelucra și transmite informații, rezultate, decizii, comenzi, etc.
Un calculator este alcătuit din: unitate centrală și dispozitive periferice.
Unitatea centrală conține de regulă: placa de bază (pe care sunt conectate microprocesorul, memoria volatilă RAM); dispozitive interne suplimentare (placa/plăcile video; plăci de sunet; plăci de rețea, etc.); dispozitive de stocare externă (SSD, HDD, DVD, interpretoare de carduri, etc.); sursa/sursele de alimentare; sistemul de răcire; etc.
Dispozitivele periferice externe (monitor, tastatura mouse etc.) sunt de asemenea conectate la unitatea centrală.
Componentele hardware asigura următoarele: funcția de memorare; funcția de comandă și control; funcția de prelucrare; funcția de intrare-ieșire.
Un astfel de sistem de calcul trebuie corect dimensionat în raport cu necesitățile, bugetul alocat, durata de funcționare, modul și mediul de utilizare, fiabilitatea necesară, scalabilitatea sistemului, redundanța lui și alte caracteristici care duc la buna funcționare.