Bătălia browserului a făcut furori de când Internetul a apărut. Astfel încă de la sfârșitul anilor ’90, a fost Internet Explorer Microsoft vs. Netscape Navigator. Azi forța dominantă: Google, liderul de căutare și de publicitate web care oferă cel mai mult conținut al oricărei surse de pe internet (conform comScore), susține pentru desktop, aproape 70% din piața browserului cu Chrome (conform rezultatelor NetMarketShare și StatCounter), iar pentru mobil, Chrome este în continuare în frunte cu peste 60%.
Chrome poate fi folosit pe toate dispozitivele (excepție făcând, desigur, dispozitivele Apple), nefiind neaparat, mai avansat prin măsuri sau numărul de funcții decât concurența. Astfel, Firefox, Edge, Safari și Opera au toate, caracteristici care nu se regăsesc în browserul Google, ceea ce nu înseamnă nici că Google Chrome este mai prejos, însă ideea este că există alternative demne.
Acest articol examinează primele cinci browsere în ordinea popularității. Din păcate, asta exclude Brave și Vivaldi – cu alegeri de primă clasă și unice.
Caracteristicile cele mai importante pentru un browser sunt viteza de răspuns și compatibilitatea. Dar în era smartphone-ului, legătura dintre browserul desktop și telefon a devenit tot mai importantă. Astfel, browserele permit trimiterea de pagini web/link-uri, etc. de la un dispozitiv la altul și să sincronizați marcajele între ele.
O măsură a compatibilității standardelor este site-ul HTML5test, care verifică compatibilitatea browserelor cu ținta standardelor web. Scorul maxim posibil este 555, cu puncte acordate pentru fiecare standard acceptat.
Noul Microsoft Edge bazat pe Chromium a preluat conducerea de la Chrome la acest test cu un scor de 535 în comparație cu 528 al lui Chrome. Opera și alte browsere bazate pe Chromium se apropie de Chrome, în timp ce Firefox primește 491 și Safari 471. În urmă cu câțiva ani, un scor de 300 a fost considerat excelent, iar Internet Explorer (încă folosit de milioane de utilizatori) este blocat la 312.
Pentru testarea vitezei, s-a rulat fiecare browser prin benchmark-ul WebXPRT 3, care testează viteza aplicațiilor de Internet, cum ar fi îmbunătățirea fotografiei, stabilirea prețurilor pentru opțiuni de stoc, criptarea și manipularea textului.
Confidențialitatea, personalizarea, caracteristicile de comoditate, instrumentele pentru ferestre și pagina de pornire și integrarea mobilă sunt alte caracteristici apreciate foarte mult azi.
Astfel:
Opera este singurul browser care are un VPN încorporat. Firefox are, de asemenea, are o politică bună de confidențialitate, cu un mod privat care nu numai că aruncă istoricul și cookie-urile unei sesiuni, dar ascunde activitățile de pe site-urile de urmărire ale terților în timpul sesiunilor private. În plus, Firefox și Safari includ protecția amprentelor – împiedicând urmăritorii să te identifice pe baza configurației hardware și software. Firefox are, de asemenea, blocare de conținut încorporată pentru a preveni trackerele cunoscute și planurile miniere de criptocurrency.
Opera este unul dintre cele mai populare browsere web cu un portofel încorporat de cryptocurrency, deși și browserul Brave nemenționat aici, include și el unul. Opera este notabilă și pentru apelarea rapidă, care constă din plăci fixate pe ecranul home (deși și celelalte browsere au funcționalități similare) și o bara de instrumente pentru accesarea serviciilor frecvent necesare, cum ar fi WhatsApp.
Microsoft Edge oferă citirea vocală a paginilor web cu un discurs remarcabil de realist, o pagină de pornire personalizabilă, setări detaliate de confidențialitate și (în curând) o funcție Colecții pentru cercetarea web.
Firefox vă permite să salvați instantaneu o pagină în Pocket sau să deschideți un nou Container în cazul în care doriți să fiți conectat pe același site cu două identități diferite.
În concluzie aveți de unde alege în funcție de nevoile voastre…
Sursa: www.pcmag.com