EnglishFrenchGermanItalianRomanianSpanish

Parlamentul European grăbește înlăturarea motoarelor diesel de pe șosele

Efectele uriașului scandal Volkswagen s-au făcut simțite din nou în Parlamentu Europei care a votat recomandări ce vor accelera scoaterea mașinilor diesel de pe șoselele europene. Au fost modificate și regulile de omologare pentru noile modele, astfel încât testele să aibă un grad mare de independență, recomandându-se ca producătorii auto care falsifică rezultatele testelor să fie amendați cu 30.000 euro/mașină.

Propunerea prevede și că producătorii auto ar trebui să ofere compensație clienților, lucru care s-a întâmplat în SUA pentru cumpărătorii de mașini VW, însă nu și în UE.

„Mașinile diesel nu vor dispărea de pe o zi pe alta. Însă după cele întâmplate în ultimul an cu siguranță vor dispărea mult mai repede decât ne-am putea imagina”, spune comisarul european pentru Industrie, Elzbieta Bienkowska.

Anul trecut 49,5% din mașinile noi înmatriculate în Europa au fost diesel, ponderea lor scăzând cu cinci procente față de 2012.

Statele membre și Comisia Europeană au știut de peste 10 ani despre faptul ca emisiile de oxid de nitrogen (NOx) ale mașinilor diesel erau mai mari în condiții reale de trafic față de testele de laborator dar nu s-a făcut nimic în această direcție…

Depășirile sunt și de 15 ori mai mari decât limita maximă la unele modele testate în 2016 după scandalul VW.

Măsurile care se impun acum, arată de fapt imposibilitatea de aduce motorul diesel sub pragul de poluare impus de lege… și prin urmare dispariția lui lentă… cel puțin pentru cele de capacități relativ mici, cele care echipează autoturismele.

Statele membre ar trebui să testeze în fiecare an cel putin 20% din modelele auto puse pe piață în statul lor în anul anterior, iar Comisia sa aplice producătorilor auto care falsifică rezultatele testelor, amenzi de 30.000 euro pentru fiecare mașină, se arata în text.

Veniturile din aceste amenzi ar trebui utilizate pentru supravegherea pieței, pentru recompensarea clienților afectați sau pentru protecția mediului…

Sursa: www.hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*