Norvegia, prima ţară din lume care trece de la emisia radio digitală

O transformare tehnologică care va fi urmărită cu atenție de alte țări care analizează o măsură similară, potrivit Reuters.

Criticii susțin că guvernul de la Oslo se grăbește cu această tranziție și multe persoane ar putea să nu poată primi anunțurile de urgență transmise până acum via radio. Un motiv deosebit de îngrijorare sunt cele două milioane de autoturisme care rulează pe drumurile din Norvegia și care nu sunt echipate cu receivere Digital Audio Broadcasting (DAB).

Potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie publicat luna trecută de cotidianul Dagbladet, 66% din norvegieni se opun renunțării la radioul FM și doar 17% sunt în favoarea trecerii la emisia radio digitală. Cu toate acestea, Parlamentul norvegian și-a dat acordul luna trecută pentru această tranziție, convins de faptul că rețelele digitale permit transmiterea a zeci de programe în același spațiu ocupat în prezent de câteva radiouri FM, conform sursei amintite.

Închiderea rețelelor de radio FM (Frequency Modulation), introduse în anii 1950, va începe cu orașul Bodoe, din nordul Norvegiei, la data de 11 ianuarie. Până la finele acestui an urmează ca toate posturile naționale de radio FM vor introduce tehnologia Digital Audio Broadcasting (DAB), care potrivit susținătorilor oferă o calitate superioara a sunetului.

„Suntem prima țară care va renunța la radioul FM dar sunt mai multe țări care se îndreaptă în aceiași direcție”, a declarat Ole Joergen Torvmark, directorul Digital Radio Norway, care este deținut de posturile naționale de radio NRK și P4. Torvmark a subliniat că principala preocupare este faptul că un adaptor digital pentru un aparat radio FM pentru un autoturism costă 1.500 coroane norvegiene (174,70 dolari), mai arată sursa citată.

Elveția are de gând, de asemenea, să facă o trecere similară în 2020, iar Marea Britanie și Danemarca se numără printre țările care analizează o eventuală tranziție la radioul digital. O tranziție fără probleme la emisia radio digitală în Norvegia ar putea încuraja și alte țări să treacă mai repede la această tranziție.

Sursa: www.capital.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *