Guetzli, noul algoritm Google care reduce fişierele JPEG până la 29%

Google a dezvăluit detalii cu privire la un nou encoder JPEG pe care îl numește „Guetzli” care poate micșora imaginile între 29% și 45%, fără a le face mai puțin apreciabile ochiului uman.

Google promovează acest lucru, pentru că vrea pagini web cu încărcare mai rapidă. În acest scop, compania a efectuat cercetări care au arătat că aproximativ jumătate din cererile de imagini în website-uri sunt JPEG, în timp ce imaginile reprezintă aproximativ două treimi din mărimea paginilor web și implicit a traficului generat. Diminuarea dimensiunii imaginilor, prin urmare, înseamnă descărcări mai rapide, o mai mică aglomerare a rețelelor și nu în ultimul rând, utilizatori mai fericiți.

De aceea și eforturile anterioare ale Google de a realiza o mai bună compresie prin algoritmi ca Zopfli și Brotlie.

Guetzli, descris ca „Perceptual JPEG Encoder” are drept scop de a micșora JPEG-uri, fără a afecta calitatea vizuală percepută a imaginilor.

Pentru a face acest lucru, codorul optimizează imaginile și apoi utilizează un model de viziune umană, numit, „Butteraugli” pentru a descoperi care dintre imaginile rezultate nu pot fi distinse de către ochiul uman.

Butteraugli oferă o „valoare psihovizuală”, care ia în considerare modul în care vedem. Guetzli este bazat pe faptul că „ochiul uman are o rezoluție spațială mai mică în albastru decât în ​​roșu și verde, neavând receptori pentru albastru în zona de înaltă rezoluție a retinei. Astfel, modificările de înaltă frecvență în albastru pot fi codificate mai puțin precis sau chiar elimina.

Algoritmul însă, conține mult mai multe amănunte ale modului cum ochii și creierul nostru lucrează împreună. Guetzli produce schimbări omogene, mai degrabă decât modificările ocazionale, ceea ce implică codoare cu resurse de calcul destul de bogate.

Astfel Google nu a fost în măsură să stabilească încă dacă „economiile la timpul de transfer sunt mai mari decât încetinirea ritmului de afișare datorate timpul de decodare”.

Google este însă plin de speranță privind abordarea de optimizare pentru ochi care este de asemenea foarte utilă, scriind că „deși Guetzli poate fi prea lent pentru unele utilizări practice, noi sperăm că poate arăta direcția pentru viitorul design al formatelor imagine”.

Algoritmul open-souce poate fi descărcat de pe GitHub.

Sursa: www.theregister.co.uk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *